woensdag 27 november 2013

Je hart, je longen en je emoties

1 reacties
 
Er is iets wat je aan het hart ligt, de angst slaat je om het hart, iets benauwt je, je hebt ergens hartzeer van, het wordt spannend en je houd je adem in of je hart vast.......
Wat deze uitdrukkingen en veel andere in het Nederlandse woordenboek met elkaar gemeen hebben dat ze gaan over een emotie, die we niet altijd prettig vinden (ook wel een negatieve emotie genoemd). Verdriet, angst, boosheid.
Als je ergens lichamelijk last van hebt, is het vaak niet gemakkelijk een emotie daaronder te herkennen.
Misschien weet je wel van jezelf hoe je met emoties omgaat. Veel mensen die ik in mijn praktijk ontmoet, vinden het moeilijk emoties toe te laten, aandacht te geven, erbij te blijven.
Wegstoppen, bedekken, geen aandacht aan schenken en zelfs ontkennen is vaak een gewoonte, die vroeger is aangeleerd en waar je nu als volwassene nog steeds last van kunt hebben.
Omdat o.a. het hart en de longen belangrijke organen zijn die de emoties weerspiegelen zul je merken dat die reageren met klachten als je met je emoties geen kant op kunt.
Bij gezonde personen verschilt de tijd tussen twee hartslagen voortdurend en wordt beïnvloed door de ademhaling, je hart gaat sneller kloppen bij inademing en langzamer slaan bij uitademing.
Als je in balans bent en ontspannen gaan je hartritme en je ademritme harmonieus met elkaar samen op. Die balans komt tot uiting in wat genoemd wordt: de hartcoherentie. Die kunnen we meten met een sensor (een meetinstrumentje die je via een knijpertje aan je oorlel kunt bevestigen) en volgen.
De hartcoherentie neemt af wanneer je gespannen bent.
Het meten en volgen van die hartcoherentie is één van de middelen die ik kan inzetten om op zoek te gaan naar hoe jij lichamelijk reageert op spanning, maar vooral ook op ontspanning.




1 opmerking:

  1. Mooi blog Ton, dat is dus hartcoherentie. Interessant en vanuit de Chinese Geneeskunde zijn de longen ook verbonden met de nieren. De dalende beweging van de qi van de long (zeg maar de dalende ademhaling) wordt ontvangen door de nieren. Maar zijn die niet sterk genoeg, is daar niet voldoende energie, dan verloopt dit proces niet goed. Zo dus ook de betekenis van 'in hart en nieren', via de longen. Mooi hè, hoe alles met elkaar samenhangt.

    BeantwoordenVerwijderen

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff